Pro deo advocaat

Pro deo advocaat: gratis of goedkope advocaat

Een pro deo advocaat is een gratis advocaat of een goedkope advocaat waarbij gefinancierde rechtsbijstand wordt verleend. Als je een advocaat wil om je te helpen met je rechtszaak of een advocaat moet hebben wil je natuurlijk dat deze zo min mogelijk kost, maar toch goede kwaliteit levert. Dit is allemaal mogelijk met een pro deo advocaat via gefinancierde rechtsbijstand. Je moet echter wel aan een aantal eisen voldoen als je gebruik wil maken van een pro deo advocaat. Je inkomen moet bijvoorbeeld niet te hoog zijn. Vaak zal je ook een eigen bijdrage moeten betalen voor de pro deo advocaat, maar deze eigen bijdrage is bij lange na niet zo hoog als de kosten die je normaal aan een advocaat zou moeten betalen. 

NB Ben je in aanraking gekomen met het strafrecht? Dan kan je een strafrecht pro deo advocaat inschakelen die geheel gratis is, door middel van toevoeging.

Pro deo advocaat minimum bedrag vordering 

Er geldt een wettelijk minimumbedrag voor het inschakelen van een pro deo advocaat via gefinancierde rechtsbijstand. Gefinandierde rechtsbijstand wordt niet verleend als je vordering lager is dan € 250,- en het om een eenvoudig rechtskundig advies gaat. Gaat het om ander advies dan mag je vordering niet lager zijn dan € 500,-. Ook voor rechtsbijstand bij beroep in cassatie gelden eisen aan het minimum bedrag dat gemoeid is bij de vordering: beneden de € 1000,- zal geen rechtsbijstand worden verleend. Bij zaken van personen- en familierecht wordt meestal ook geen rechtsbijstand verleend.

Pro deo advocaat: maximale inkomen

Voor een pro deo advocaat door gefinancierde rechtsbijstand gelden een aantal regels. Rechtsbijstand wordt verleend indien je inkomen niet hoger is dan € 24.900,- per jaar ligt (n.b. het precieze bedrag wijzigt jaarlijks) voor alleenstaanden of € 35.200 voor niet alleenstaanden. Verdien je meer dan het bedrag, dan kan je geen pro deo advocaat krijgen. Omdat de regelingen voor de pro deo advocaat erg ingewikkeld zijn, zal op deze site de regeling niet uitvoerig worden omschreven. Dit is ook niet nodig, omdat je zelf op de website van de Raad voor Rechtsbijstand een test kan doen om te kijken of je wel of niet gebruik kan maken van gefinancierde rechtsbijstand en dus een pro deo advocaat toegevoegd kunt krijgen.

Eigen bijdrage goedkope pro deo advocaat

Als je een goedkope pro deo advocaat in kan schakelen zal je een eigen bijdrage moeten betalen. Afhankelijk van je inkomen zal deze eigen bijdrage tussen de €127 en de €768 liggen.

Waar vind je een pro deo advocaat en wat moet je meenemen naar de advocaat

Als je een pro deo advocaat wil inschakelen, zal je eerst een dergelijke pro deo advocaat moeten vinden. Let op: niet alle advocaten doen pro deo zaken. Op deze pagina vind je een aantal advocatenkantoren die pro deo werken. Je pro deo advocaat zal dan een aanvraag voor gefinancierde rechtsbijstand voor je doen om subsidie te ontvangen.  Als je naar de advocaat of mediator gaat (soms kan je beter een mediator nemen) moet je wel een aantal dingen meenemen:

  • een kopie van een identificatiebewijs, ook van je partner als je deze hebt
  • een burgerservicenummer, ook van je partner als je deze hebt
  • eventuele documenten die over het conflict in kwestie gaan, zoals bijvoorbeeld een dagvaarding

Pro deo advocaat strafrecht

Ben je in aanraking gekomen met het strafrecht? Dan kan je beter een strafrecht pro deo advocaat inschakelen, omdat die geheel gratis kan werken.

Reacties

Geachte,
Ik zit namelijk met een heel delicate dilemma die In Nederland blijkbaar volgens mijn Belgische Advocaten moet rechtgezet worden.Ik heb vanuit Nederland een exploot gekregen voor directe betaling achterstallig onderhoudsgelden.Deze heb ik afgerond. Om een heroeping te doen zodat het verdere verloop van betaling opnieuw berekent kan worden, want die termijn valt totaal onder andere inkomsten,moet ik namelijk een nederlands advocaat aanspreken.Aangezien ik dus voor al deze tijd van het betalen van de terug vordering ik werkloos was en al mijn inkomsten voor 100procent werden ingehouden tot de dag van vandaag.Geachte, Om mijn leven terug de mogelijkheid te geven terug in de maatschappij te kunnen werken en een beetje inkomsten te hebben ,want heb voor 2jaar geen enkel gelden genoten om van te leven,en ik heb de indruk nu de totale vordering afgerond is,als er niemand vanuit NEDERLAND over mijn zaak ontfermt,want Belgie trekt hun handen voor terug, omdat het internationaal is, blijven ze 100 procent al mijn inkomsten tegenhouden.Ik ben echt radeloos en hoop dat via dit weg hulp kan krijgen.

Dank bij voorbaat.

Tel/0032492120790
Mail/kptrick@hotmail.com

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om spam inzendingen te vermijden.