Juridisch advies

Juridisch advies is advies over juridische zaken. Juridisch advies kan zowel door juridisch adviseurs als door advocaten worden gegeven.

Wat is juridisch advies?

Juridisch advies is een erg breed begrip. Juridisch advies is advies dat wordt gegeven over juridische onderwerpen. Juridisch advies kan betrekking hebben op alle facetten van het recht en op allerlei verschillende onderwerpen. Juridisch advies wordt gegeven aan particulieren, bijvoorbeeld wanneer zij zijn ontslagen, maar ook aan multinationals als die een onderneming willen ondernemen. In het geval van de ontslagen persoon zal een juridisch adviseur vaak veel kunnen betekenen, terwijl de multinational hoogst waarschijnlijk voor een advocatenkantoor zal kiezen.

Juridisch advies door een advocaat

Veel mensen denken bij juridisch advies aan juridisch advies door een advocaat. Advocaten geven namelijk vaak juridisch advies. Het voordeel van juridisch advies door een advocaat is dat de advocaat ook voor je naar de rechter kan stappen, indien dat nodig blijkt te zijn. Daarbij gelden er voor advocaten geen beperkingen, die voor de later te bespreken juridisch adviseur wel gelden. Het nadeel van juridisch advies door een advocaat is dat het juridisch advies vaak erg prijzig kan zijn en dat de advocatuur zich meer richt op MKB en grotere ondernemingen en niet op particulieren. Bij bepaalde zaken is het inschakelen van een advocaat trouwens verplicht, bijvoorbeeld wanneer er een belang speelt van meer dan €25000,- en bij het indienen van een echtscheiding.

Juridisch advies door een juridisch adviseur

Juridisch advies kan ook worden gegeven door een juridisch adviseur. Juridische adviseurs zijn er in alle soorten en maten. Zo zijn er juridisch advies kantoren die juridisch advies geven, maar ook stichtingen die juridisch advies geven, zoals de Rechtswinkel en het Juridisch Loket, die zich in veel steden bevindt. Sommige juridisch advieskantoren vragen geld voor hun diensten en streven een winstoogmerk na. De Rechtswinkel en het Juridisch Loket doen dit niet en verrichten hun diensten gratis. Vaak wil je alleen maar weten of iets is toegestaan of bijvoorbeeld of je bepaalde rechten hebt, waardoor het inschakelen van een advocaat niet nodig is en een juridisch adviseur je zaak net zo goed kan behandelen.

Voordeel juridisch adviseur

Het voordeel van een juridisch adviseur is dat deze doorgaans goedkoper zal zijn dan een advocaat en dat er veel juridisch adviseurs zijn die zich richten op particulieren.

Nadelen juridisch adviseur

Er zijn echter ook nadelen aan juridische adviseurs verbonden. Sommige juridische adviseurs geven namelijk alleen juridisch advies en nemen geen gerechtelijke stappen voor hun cliënt. In het geval dat je naar de rechter wil stappen zal je dan een andere juridisch adviseur moeten vinden of een advocaat. Ook mogen juridische adviseurs niet alle zaken voor de rechter bepleiten. Een zaak met een groter belang dan €25000,- zal door een advocaat moeten worden behandeld voor de rechter. Ook zal je bij echtscheiding een advocaat nodig hebben voor het indienen van de echtscheiding.

Reacties

Ik heb na dienstverband van 36 u recht op 3 jaar WW uitkering. Gelukkig heb ik weer een dienstverband kunnen aangaan dat begon met 28u en zich uitbreidde tot 32u pwk. De uitkering werd aanvankelijk aangevuld tot 36 u en plotseling werd er door het UWV gemeld dat er nog een restschuld gevorderd werd omdat de UWV niet meer aanvult voor 4u of minder werkeloosheid. Ik kan dit nergens in hun informatie terug vinden. Kan dit kloppen of moet ik bezwaar aantekenen.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om spam inzendingen te vermijden.