Gratis advocaat

Gratis advocaat, pro deo advocaat en toevoeging

Een gratis advocaat is een pro deo advocaat die werkt door toevoeging, ook wel toegevoegde advocaat genoemd. Alleen in het strafrecht is een gratis advocaat mogelijk. Een toegevoegde advocaat is een advocaat die door de overheid wordt toegevoegd, indien iemand wordt vervolgd van een misdrijf. De staat betaalt de advocaat, waardoor jij niets hoeft te betalen. Het recht op een advocaat is een grondrecht in het geval dat iemand wordt vervolgd voor een misdrijf.

Gratis advocaat wanneer?

Zoals gezegd kan je een gratis advocaat of pro deo advocaat inschakelen als je in aanraking komt met het strafrecht en vervolgd wordt voor een misdrijf. In art. 18 van de Grondwet, art. 6 lid 3 sub c van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en art. 14 lid 3 van het Internationaal Verdrag Inzake Burgerrechten en Politieke Rechten (IVBPR) is het recht op een gratis advocaat neergelegd.

Gratis advocaat politieverhoor

Vanaf het eerste politieverhoor kan je contact hebben met je gratis advocaat. Slechts bij zwaardere misdrijven mag je gratis advocaat bij het verhoor aanwezig zijn. Bij lichtere misdrijven mag je slechts de gratis advocaat opbellen, alvorens het politieverhoor begint.

Eigen keuze gratis advocaat

Een gratis advocaat is niet per sé de advocaat die je zelf kiest. Een gratis advocaat wordt toegevoegd door de overheid, waardoor je niet zomaar iedere advocaat kan kiezen. De overheid hoeft je geen keuzemogelijkheid te geven over welke gratis advocaat je krijgt, maar het is wel mogelijk dat rekening met je keuze wordt gehouden.

Zelf gekozen advocaat niet gratis

Kies je zelf een advocaat, dan zal deze niet gratis zijn, tenzij je een keuze krijgt tussen gratis advocaten die door de overheid worden aangeboden. Mogelijk kunnen de kosten wel laag blijven doordat je gefinancierde rechtsbijstand ontvangt.

Reacties

ik wil een af spraak met u maken huur recht bestuursrecht en nog meer 035 6267826 de heer jw hagen

Geachte heer Hagen,

Wij geven geen persoonlijk advies, slechts juridische informatie. Ik raad u aan om langs de plaatselijke rechtswinkel te gaan met uw vraag.

Groeten,

Jacob Kooistra

Ik ben serife tuncer,mijn man is in gevangenis en heb ik weinig inkomst ook veel schuld. Ik heb hulp nodig graag.

Ik heb bij een bedrijf gewerkt daarna ben ik ziek geworden,Arboarts zie dat ik niet kan werken.maar volgens UWV kan ik werken,ik ben bijna 4 maanden bezig me situatie,ik doe steeds bezwaar maar ze gelofen mij niet,...daarom wil ik advocaat inschakelen
Wat moet ik doen?
mvr.Ozen

Señor Hagen ya le enviamos todo por el correo suyo muchas gracias y tambien aparece por el feace book para que podamos tener algun contacto muchas gracias .

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om spam inzendingen te vermijden.